Sastamalasta brändiviljaa kansainvälisille markkinoille (Sastavilja) -hankkeen päätösseminaari 

”Ollaan vaatimattomia,
mutta Sastamalassa tuotetaan maailman parasta kauraa” 

12.3.2019 klo 15.00
Hotelli Ellivuori Resort, Ellivuorentie 131, 38130 Sastamala 

Joutsenten reitti on rahoittanut EU:n maaseuturahastosta Sastavilja -pilottihanketta. Kolme vuotta kestäneellä Sastavilja-hankkeen avulla on keskitytty kauran brändäämiseen ja kauran markkinointiin kansainvälisille markkinoille. Se on ollut avaus maaseudun elinkeinojen kehittämiseen. Hankkeen painotus on ollut kansainvälistymisessä, viljan hintakilpailuttamisessa, erikoistumisessa ja viljan kotimaisessa jatkojalostamisessa. 

“Kauran vetovoimaa lisäävät etenkin kasvisruoan suosiminen, elintapojen muutokset, hyvinvoinnin korostaminen ja kestävään kehitykseen pyrkiminen. Nämä ovat ne isot trendit, jotka vievät kehittämistyötä eteenpäin.” kertoo hankkeen koordinaattori, Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskuksesta (Luke). 

“Kansainvälistyminen ja tiivis yhteistyö viljelijöiden, tutkimuksen, yhdistysten, järjestöjen, viranomaisten sekä pk- että isompien yritysten kanssa on tie menestykseen. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi turvallisuuslaadun hallinnassa.” Hietaniemi lisää. 

Pääasiallisesti hyödynsaajina ovat olleet viljelijät ja viljelijärenkaat sekä elintarvike-, ingredientti- ja kosmetiikkateollisuus. 

Tarina rakennetaan faktan päälle 
Keskeistä FarmTopOats-kaurabrändin rakentamisessa on ollut viljelytoimenpiteiden, viljan korjuun, kuivauksen ja lajittelun sekä teknisen ja turvallisuuslaadun dokumentointi. Tämä on luonut tarinalle uskottavan pohjan. Suomalaisen kauran laatu, kirkas ja vaalea väri ovat tunnettuja maailmalla. 

Kesällä 2018 Sastamalasta toimitettiin FarmTopOats-puhdaskauraa säiliöautolla suoraan saksalaiselle myllylle. Vientikaupat toivat viljelijärenkaalle paljon lisää osaamista ja tieto-taitoa. 

“Tulevaisuus tulee olemaan enemmän erikoistumisen ja erilaistamisen varassa. Asiakkaat kysyvät tavanomaisesti viljeltyä kauraa, luomua ja gluteenitonta kauraa. Sen jälkeen kysytään teknistä ja turvallisuuslaatua sekä kemiallisia ominaisuuksia, ja niiden käyttäytymistä ja säilymistä teollisissa prosesseissa.” Tiivistää Hietaniemi hankkeen tuloksia. 

OHJELMA 

15:00 Tervetulokahvit 

15:30 Avaussanat 
Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskus (Luke) 

15:35 Tervehdys Joutsenten reitiltä 
Eeva Raukko, Joutsenten reitti ry 

15:45 Sastamalasta lähtöisin olevalle laatukauralle on kysyntää 
Veli Hietaniemi, Luke, Sastavilja-hanke 

16:00 Katso markkinoita kauran kautta – vientiä tuottajalähtöisesti 
Max Schulman / Jukka Peltola, MTK, Farmers Grain Export -hanke 

16:30 Gluteeniton viljelykierto 
Jukka Saarinen, Satafood Kehittämisyhdistys ry 

16:45 Kauran terveysominaisuudet - tulevaisuuden näkymät elintarvikekauran menekille 
Ilkka Lehtomäki, Polar Glucan Oy 

17:00 Viljelijäpuheenvuoro 
Timo Jaakkola, viljelijä, Ahlmanin toimitusjohtaja 

17:15 Keskustelua 

Ilmoittautumiset maanantaina 11.3.klo 15.00 mennessä. veli.hietaniemi@luke.fi 

 
kuva.jpg
 
olirepo@gmail.com